Το καλοκαίρι πέρασε αλλά σου άφησε ανεξίτηλες τις αναμνήσεις του, κυρίως στο σώμα σου. Λίγο η πισίνα, λίγο η ηλιοθεραπεία στην άμμο και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του κόλπου σου. Δες τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς απ´ αυτούς. Ή ακόμα καλύτερα, τί πρέπει να προσέξεις για να μην τους συναντήσεις ποτέ στο δρόμο σου.
Τις πταίει; Η μυκητίαση του κόλπου είναι πολύ συχνή πάθηση στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Περίπου το 75% όλων των γυναικών είχαν, έχουν ή θα έχουν προσβληθούν απ´ αυτούς, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στα υγρά του κόλπου υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί που σε προστατεύουν από μολύνσεις. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και μύκητες σε ένα φυσιολογικό ποσοστό 2%. Εξαιτίας συγκεκριμένων αιτιών ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί υπερανάπτυξη των μυκητών που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο.
Η αιτία του κακού: οι μύκητες προκύπτουν εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων όπως είναι το στρες, η αϋπνία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή αντιβιοτικών, η εγκυμοσύνη, ακόμα και η κατάχρηση αντισηπτικών.
Ευαίσθητος πληθυσμός: οι πιο ευπαθείς είναι όσες...
...έχουν ελλειπή υγιεινή: στην ίδια λογική και οι συχνές κολπικές πλύσεις μπορούν να έχουν το ίδιο κακό αποτέλεσμα.
...παίρνουν αντιβιοτικά: τα οποία εκτός από την ευεργετική τους δράση, διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων σε όλον τον οργανισμό και στον κόλπο, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών.
....εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Η αύξηση της συγκεκριμένης οφείλεται είτε σε πιθανή εγκυμοσύνη, είτε στην λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν αυξημένη δόση της προγεστερόνης.
...έχουν αυξημένο σάκχαρο. Ο σακχαρώδης διαβήτης κρίνεται ένοχος και για τους μήκυτες. Το αυξημένο σάκχαρο στα ούρα, αυξάνει και τον πληθυσμό τους.
Τα ύποπτα σημάδια: εύκολα μπορείς να μπερδέψεις τη μυκητίαση με μία κοινή κολπίτιδα. Τα βασικά συμπτώματα είναι:
Για σένα:
Για εκείνον:
Διάγνωση: συνήθως γίνεται μικροβιολογική εξέταση των κολπικών υγρών για να διαγνωστεί η μυκητίαση και να αποκλειστεί κάποιο άλλο μακρόβιο. Ήδη την αγορά κυκλοφορεί το ´´V- Fem", το πρώτο τεστ οικιακής χρήσης για τη διάγνωση της μηκυτίασης σε σχέση με άλλες μορφές βακτηρίων.
Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις μολυνθεί:
Απόφυγε την ερωτική επαφή, κυρίως την ελεύθερη, χωρίς προφυλακτικό.
Επισκέψου τον γυναικολόγο. Εκείνος θα σου συστήσει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν θεραπείες μιας μέρας και θεραπείες διάρκειας από τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα. Μιλάμε για κολπικά υπόθετα και κρέμες.
Η θεραπεία απευθύνεται ταυτόχρονα και στους δύο ερωτικούς συντρόφους. Αν εσύ αποθεραπευτείς αλλά ο εραστής σου όχι, οι μύκητες θα ξαναρθούν μετά από μια επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οι χρόνιες μυκητιάσεις συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, που έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Απόφυγε το ξύσιμο στην ερεθισμένη περιοχή
Πώς θα προστατευτείς: