Δυστυχώς, όταν παντρευόμαστε κάποιον, δεν επιλέγουμε τα πεθερικά μας. Για πολλά ζευγάρια αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς καταφέρνουν να διατηρήσουν μια αρμονική σχέση με τα πεθερικά τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική τους ευτυχία. Για κάποιους άλλους, όμως, η επίτευξη καλής επικοινωνίας είναι πρόκληση ζωής, ιδιαίτερα σε κάποιες περιόδους, όπως είναι η γέννηση ενός μωρού, οπότε προκύπτουν επιπλέον δυσκολίες. H αιτία για τα περισσότερα προβλήματα είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικογένειες μεταξύ τους όσον αφορά τις αξίες, τον τρόπο ανατροφής και τις καθημερινές τους πρακτικές. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της εσωτερικό κώδικα, ξεκινώντας από τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού και φτάνοντας μέχρι την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διενέξεις, όταν αυτοί οι κώδικες δεν συμπίπτουν.
Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η κριτική που ασκούν τα πεθερικά προς τη νύφη είτε για ανώδυνα θέματα, όπως είναι οι μαγειρικές της ικανότητες, είτε ακόμα και για την καριέρα της ή τις ικανότητές της ως γονέα. Αν όλα αυτά σας ακούγονται οικεία, στο χέρι σας είναι να αγνοήσετε κάποια ασήμαντα σχόλια, αλλά και να βάλετε ένα τέλος με ευγενικό τρόπο σε σχόλια που αφορούν τον τρόπο ζωής σας. Επίσης, για να λειτουργήσει καλύτερα η σχέση με το σύντροφό σας, καλό είναι από την αρχή να θέσετε τα όρια της προσωπικής σας ζωής. Από κοινού θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θέματα θα συζητάτε ενώπιον των γονιών σας και ποια αφορούν αποκλειστικά εσάς τους δύο. Αν, πάλι, οι οικογενειακές συνευρέσεις σας κουράζουν, προσπαθήστε να προγραμματίσετε με το σύντροφό σας καιρό πριν σε ποιες από αυτές θα παρευρεθείτε και ενημερώστε τους γονείς σας, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα όρια πρέπει να μπαίνουν από την αρχή και οι σχέσεις να ξεκαθαρίζονται όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί, αν υιοθετήσετε μια παθητική στάση, αργότερα θα νιώσετε ότι καταπιέζεστε και ότι οι άλλοι επεμβαίνουν στη ζωή σας χωρίς εσείς να μπορείτε να το αποτρέψετε. ΄Ο,τι και αν συμβαίνει, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε γονείς και πεθερικά είναι να δημιουργήσετε ένα κοινό μέτωπο με το σύζυγό σας. Ίσως στην αρχή σας φανεί δύσκολο να θέσετε όρια και κανόνες, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρετε, αν το κάνετε κατόπιν κοινής συμφωνίας και αλληλοϋποστήριξης. Αν, πάλι, διαφωνείτε σε κάτι με το σύζυγό σας, αποφύγετε να ανακατέψετε τους γονείς σας γιατί εσείς στο τέλος θα τη βρείτε τη λύση, ενώ εκείνοι μπορεί να θυμούνται το πρόβλημα για πολύ καιρό ή και να το μεγαλοποιήσουν. Για σοβαρά θέματα, αφήστε το σύντροφό σας να συζητά με τους γονείς του. Εκείνος τους ξέρει καλύτερα, γνωρίζει πώς να τους χειριστεί και σίγουρα είναι ευκολότερο και για εκείνους να δεχτούν κάποιες αποφάσεις σας, αν ανακοινωθούν από το γιο τους.
Μερικές μικρές συμβουλές για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε αρμονικές σχέσεις με τα πεθερικά σας: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει λόγος να ανταγωνίζεστε τη μητέρα του άντρα σας. Όσο πιο νωρίς καταλάβετε εσείς και η πεθερά σας ότι οι ρόλοι σας είναι διαφορετικοί, τόσο πιο εύκολα η σχέση σας θα χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Φροντίστε να είστε ευγενική με τα πεθερικά σας και δώστε τους χρόνο να σας συνηθίσουν. Πάνω από όλα, όμως, διατηρήστε τις ισορροπίες. Κρατήστε τους ενημερωμένους για κάποια σχέδια σας, ώστε να μην νιώθουν αποκομμένοι, αλλά αποφύγετε να τους εμπλέξετε στα προβλήματα που αφορούν τη σχέση σας με το σύζυγό σας. Μικρές κινήσεις μπορούν να σας χαρίσουν οικογενειακή γαλήνη και προσωπική ευτυχία.