Η επιλογή του συντρόφου δεν έχει καμία σχέση με τον ρομαντισμό& Αυτό τουλάχιστον δείχνουν κάποιες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η κληρονομικότητά μας είναι αυτή που καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό την έλξη μας για συγκεκριμένα άτομα του αντίθετου φύλου.
Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήγαγε η Raphaelle Chaix, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Οικο-Ανθρωπολογίας και Εθνοβιολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, τα παντρεμένα ζευγάρια εμφάνισαν την τάση να έχουν επιλέξει για σύντροφό τους έναν άνθρωπο του οποίου τα γονίδια ΜΗC (δέκτες στην επιφάνεια των κυττάρων που ανιχνεύουν την παρέμβαση παθογόνων παραγόντων) ήταν διαφορετικά. Είναι, λοιπόν, πιθανό να έχουμε την τάση να επιλέγουμε σύντροφο με διαφορετικά γονίδια ΜΗC από τα δικά μας, ώστε τα παιδιά μας να κληρονομήσουν μία μεγαλύτερη γκάμα δεκτών, που θα μπορούν να αντισταθούν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενειών.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Στον αφρικανικό πληθυσμό, δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό, πιθανότατα λόγω της κοινωνικής προκατάληψης. Αντίθετα, στον αμερικανικό πληθυσμό, το φαινόμενο παρουσιαζόταν σε σημαντικό ποσοστό. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι σε ορισμένους πληθυσμούς, και οι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου κατά τον ίδιο τρόπο με τους κοινωνικούς παράγοντες.
Η πρόσληψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να «διαταράξει» τη φυσική ικανότητα μίας γυναίκας να επιλέξει έναν καλό σύντροφο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Proceedings of the Royal Society. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήγαγε ο Craig Roberts από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, έδειξαν πως οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια είναι λιγότερο ικανές να επιλέξουν έναν τελείως διαφορετικό γενετικά από αυτές σύντροφο ώστε να αποκτήσουν υγιή παιδιά.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 97 γυναικών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες αυτές να επιλέξουν ανάμεσα σε δείγματα με ανδρικές μυρωδιές. Το τεστ πραγματοποιήθηκε πριν οι γυναίκες να ξεκινήσουν τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και μετά. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι γυναίκες που είχαν ήδη πάρει αντισυλληπτικά είχαν την τάση να επιλέγουν τις μυρωδιές που πλησίαζαν γενετικά περισσότερο σε αυτές.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι επιπτώσεις από την πρόσληψη αντισυλληπτικών στο ανθρώπινο είδος θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλες, διότι η βιολογική ποικιλία και διαφορετικότητα είναι απαραίτητη για την σωστή εξέλιξη του είδους. Τα ζευγάρια με τεράστιες ομοιότητες σε γενετικό επίπεδο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά προβλήματα γονιμότητας, ενώ εάν έχουν ήδη παιδιά, αυτά θα έχουν υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα άλλο πρόβλημα που πιθανόν να σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά είναι ότι τα ζευγάρια, στα οποία η γυναίκα σταματάει να παίρνει τα χάπια, ενδεχομένως να συναντήσουν δυσκολίες. Η μυρωδιά, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην έλξη μεταξύ των δύο ατόμων, η λήψη αντισυλληπτικών και μετά το σταμάτημά τους θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη ερωτικής έλξης μεταξύ των δύο συντρόφων.
Το παρουσιαστικό του γονέα του αντίθετου φύλου επηρεάζει το άτομο ως προς την επιλογή του συντρόφου του, σύμφωνα με μία ουγγρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society. Σύμφωνα με τη μελέτη, μία γυναίκα έχει την τάση να επιλέγει ως σύντροφό της έναν άντρα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του πατέρα της, ενώ οι άντρες επιλέγουν συντρόφους που μοιάζουν με τη μητέρα τους. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την ανάλυση 52 οικογενειών, που αποτελούνταν από 312 ενήλικες.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η επιλογή ενός συντρόφου που μοιάζει στον γονέα του αντίθετου φύλου αυξάνει τις πιθανότητες για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας σχέσης.
Μελετώντας τις 52 οικογένειες, ο Δρ. Tamas Bereczkei, από το Πανεπιστήμιο Pecs στην Ουγγαρία, ανακάλυψε πως οι άντρες-σύζυγοι έμοιαζαν γενικά στους πεθερούς τους, ενώ οι γυναίκες-σύζυγοι έμοιαζαν στις πεθερές τους. Η ομοιότητα μεταξύ των ατόμων καθορίστηκε βάση 14 χαρακτηριστικών του προσώπου, όπως η απόσταση μεταξύ των ματιών, το ύψος του μετώπου και το μέγεθος του σαγονιού.
ΠΗΓΗ: Femme Actuelle