Τέτοια σημάδια χαλαρότητας είναι το γλείψιμο των χειλιών του, το ανοιγόκλεισμα των ματιών του, η βαθιά αναπνοή ανακούφισης, το σήκωμα του πίσω ποδιού του, το κατέβασμα του κεφαλιού ή του λαιμού του ή ακόμη και η ακινησία για 10 ή 20 δευτερόλεπτα. Με το να υποχωρείτε, αλλάζετε την αντίληψη των αλόγων και το ένστικτό τους να τρέξουν μακριά και τα βοηθάτε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη στην κρίση μας. Χρησιμοποιήστε τη φυσική ενέργεια των αλόγων, την οποία πρέπει να κατευθύνετε, και όχι να τη «δεσμεύσετε». Πρέπει να «βγει» από χαμηλά, από τα πόδια του. Στα άλογα δεν αρέσουν τα άγνωστα αντικείμενα και σύμφωνα με τις μοντέρνες μεθόδους ιδιοκτησίας αλόγων τα περισσότερα άλογα περνούν πολύ χρόνο κλεισμένα στους στάβλους και έτσι δεν έρχονται σε επαφή με όσα αντικείμενα θα έπρεπε, γεγονός που στη συνέχεια τους προκαλεί φόβο. Εσείς πρέπει να το κατευθύνετε σωστά ώστε να τα απομυθοποιήσει, να το κάνετε να νιώσει εμπιστοσύνη και να πιστέψει ότι το αντικείμενο που έχει μπροστά του είναι ασφαλές και δε χρειάζεται να το φοβάται. Έτσι κερδίζετε την εμπιστοσύνη του. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το αντίθετο ? προκαλούν φόβο στο άλογο πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμπιστευτεί και θα σεβαστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέσω της βίας παρά μέσω του παραδειγματισμού ή της συνεργασίας.
Πώς, λοιπόν, το άλογο γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της ευαισθητοποίησης και της απομυθοποίησης; Μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Για να σας καταλάβει το άλογο, πρέπει να ξέρετε εξαρχής τι ακριβώς θέλετε, ώστε το άλογο να ακολουθήσει τις οδηγίες σας. Είναι χρέος σας να διδάξετε τα άλογα με επιμονή και υπομονή, με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση, μόνο με όση χρειάζεται.
Το μυαλό των αλόγων
Το μυαλό των αλόγων, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος, έχει δύο πλευρές: την αριστερή και τη δεξιά. Και οι δύο πρέπει να αντιμετωπιστούν από εσάς σαν να έχετε να ασχοληθείτε με δύο άλογα. Ό,τι κάνετε στη μία πλευρά, πρέπει να το κάνετε και στην άλλη πλευρά. Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε το άλογο να εστιάσει και με τα δύο μάτια του, για να δουλέψει και τις δύο πλευρές του μυαλού του. Πολλά άλογα ανταποκρίνονται θετικά μόνο με το ένα μάτι, οπότε δουλεύουν μόνο με τη μία πλευρά του εγκεφάλου τους. Εσείς πρέπει, όμως, να δουλέψετε περισσότερο την άλλη, την «αρνητική» πλευρά του μυαλού του, για να φέρετε την απαραίτητη ισορροπία ώσπου να καταφέρει να κοιτάξει και με τα δύο μάτια. Έτσι η εκπαίδευση και η πρόοδός του θα είναι πιο γρήγορη. Συνήθως, την περισσότερη ώρα ασχολούμαστε με το ένα του μάτι, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας το? μισό άλογο. Το άλλο μισό εστιάζει κάπου αλλού, όχι σε εμάς.
Σεβασμός = ασφάλεια
Όταν ξεκινάτε να δουλεύετε με ένα άλογο, θέλετε να σέβεται το δικό σας χώρο, γιατί, αν δεν το κάνει, έχει την ικανότητα να σας? ταρακουνήσει, ιδιαίτερα όταν είναι φοβισμένο. Θυμηθείτε ότι το άλογο είναι πάντα μεγαλύτερο από εσάς. Έτσι, μέχρι να μπορέσετε να το ελέγξετε σωστά, καλό είναι να το κρατάτε εκτός του χώρου σας. Αυτό ακριβώς θα κάνει και ένα μεγαλύτερο άλογο στο νεαρότερο του κοπαδιού. Για να κερδίσετε το σεβασμό του αλόγου σας, πρέπει πρώτα να καταφέρετε να εστιάσει και με τα δύο μάτια του σε εσάς, για να τραβήξετε όλη την προσοχή του. Μετά πρέπει να κουνήσετε το πόδι του, όπως κάνει και ο αρχηγός του κοπαδιού ? αριστερά, δεξιά, μπρος και πίσω. Το να σας δείχνει τα καπούλια του δεν είναι καλό σημάδι και σίγουρα έτσι δε σας σέβεται. Αν το άλογο μάθει να κουνάει πρώτο το πόδι του, τότε θα μάθει ότι μπορεί να επικρατήσει. Είναι τόσο απλό! Κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι. Όποιος κουνηθεί πρώτος, έχασε!
Τα άλογα δε θα σας δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό, μέχρι να τους αποδείξετε ότι είναι άξιοι αρχηγοί. Το άλογο δεν κοιτά πόσα χρήματα βγάζετε ή πόσο όμορφοι είστε ή αν ντύνεστε καλά. Δεν ξέρει πόσο έχει κοστίσει ή αν είστε πλούσιος ή φτωχός. Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι σημαντικά μόνο για σας ή τους φίλους σας, αλλά όχι για το άλογο. Πρέπει να κερδίσετε άξια την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του.
Γνωρίζω ανθρώπους που αγόρασαν ένα εκπαιδευμένο άλογο και σε έξι μήνες το άλογο άλλαξε συμπεριφορά. Δεν είναι πλέον τόσο εκπαιδευμένο και έχει αποκτήσει κακές συνήθειες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καινούριος ιδιοκτήτης δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανάπτυξη της σκεπτόμενης πλευράς του μυαλού του αλόγου και τότε? ανέλαβε δράση η αντιδραστική πλευρά του, ή το άλογο μπορεί να δοκίμασε τη σχέση του με τον ιδιοκτήτη του και αυτό δεν έδειξε «σημάδια» αρχηγού. Δεν μπόρεσε, δηλαδή, να κερδίσει το σεβασμό του αλόγου του.
Η γλώσσα του σώματος
Τα άλογα καταλαβαίνουν τη γλώσσα του σώματος καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, οπότε χρησιμοποιήστε δύο ειδών «γλώσσες», τη δραστήρια και την παθητική. Η δραστήρια είναι να κουνήσετε το πόδι σας και η παθητική είναι να σταματήσετε και να χαλαρώσετε.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ την προφορική γλώσσα, δεν είναι, όμως, τόσο καλοί με τη γλώσσα του σώματος, όλοι όμως τη χρησιμοποιούμε ασυναίσθητα, ακόμη κι αν δεν τη γνωρίζουμε. Τα άλογα είναι εξπέρ στη γλώσσα του στόματος, οπότε αν μπορείτε να «μιλάτε» έτσι στο άλογό σας, είναι προφανές ότι πρέπει να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, για να ελέγχετε ταυτόχρονα και τη γλώσσα του σώματός σας, στην επαφή σας με τα άλογα.
«Δουλεύουμε με τους εαυτούς μας και παίζουμε με τα άλογά μας».
Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το άλογό σας μέσα από μία σειρά ασκήσεων και κινήσεων, αλλά, πριν ξεκινήσετε, πρέπει να ξέρετε καλά όλα? τα εργαλεία σας. Σε επόμενο άρθρο θα εξηγήσω πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία και ποια είναι τα πρώτα βήματα για την εκπαίδευση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σας και το άλογό σας.
πηγή άλογο