Αφτιά, μάτια και πρόσωπο
Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρείτε σε ένα άλογο είναι η θέση ή οι κινήσεις των αφτιών του. Ανεξάρτητα από το σχήμα τους ή το μέγεθός τους, βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση ανεξάρτητα από την κίνηση των υπόλοιπων μελών του σώματος.
Όταν τα αφτιά των αλόγων έχουν μία κλίση προς τα μπροστά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι τα άλογα είναι πιο ήρεμα, αλλά αν είναι σχεδόν όρθια και μοιάζουν αιχμηρά, τότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή! Βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί «πιάνουν» θορύβους στον αέρα που είτε τους ελκύουν το ενδιαφέρον είτε τους τρομάζουν. Όπως γνωρίζουν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, υπάρχει διαφορά μεταξύ των αφτιών που έχουν απλώς μια κλίση προς τα πίσω από αυτά που είναι τεντωμένα προς τα πίσω. Στην πρώτη περίπτωση, το άλογο βρίσκεται προφανώς σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης ή ακούει κάτι. Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε ένδειξη πιθανής εκδήλωσης επιθετικότητας, με κάποια κλοτσιά ή δαγκωνιά. Προσέξτε λοιπόν!
Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε τη γλώσσα του σώματος των αλόγων σας, πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε προσεχτικά τα μάτια, τα ρουθούνια, το στόμα, τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις του κεφαλιού και του λαιμού. Όλα αυτά, μαζί θεωρημένα, οδηγούν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, που απαιτεί όμως εκ μέρους σας μεγάλη εμπειρία γύρω από τα άλογα γενικότερα και γύρω από τη συμπεριφορά τους ειδικότερα.
Τα άλογα έχουν μεγάλα μάτια και αντιλαμβάνονται γρήγορα οποιαδήποτε κίνηση. Γι? αυτό άλλωστε παρατηρούν πολύ περισσότερο τη γλώσσα του σώματος σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι στην προφορική επικοινωνία. Η μία ομάδα λοιπόν των πιο ευδιάκριτων ενδείξεων της διάθεσης των αλόγων περιλαμβάνει τεντωμένα αφτιά, ερεθισμένα ρουθούνια, γουρλωμένα μάτια και υψωμένο κεφάλι, κυρίως όταν τα άλογα πρόκειταινα τραπούν σε φυγή για να αποφύγουν κάτι ή κάποιον.
Άλλες, διαφορετικού έιδους ενδείξεις, όπως το ανοιγόκλεισμα του στόματος, είναι λιγότερο οικείε; και γνωστές στους ιδιοκτήτες. Το άλογο ανοιγοκλείνει το στόμα του σαν να δαγκώνει κάτι, και αυτή η κίνηση είναι αρκετά τρομακτική για όσους παραβρίσκονται εκεί. Αυτή τη συμπεριφορά συνήθως εκδηλώνουν τα πουλάρια όταν κατευθύνονται προς το στάβλο. Στην ουσία όμως αυτό που θέλουν να «πουν» με αυτή την κίηση είναι «μη μου κάνετε κακό».
Κεφάλι, λαιμός, ουρά
Πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ανεξάρτητα με ό,τι άλλο έχετε μάθει μέχρι τώρα για τα άλογα, ότι το υψωμένο κεφάλι στα άλογα υποδηλώνει τάση ανησυχίας και νευρικότητας, ενώ το χαμηλομένο κεφάλι υποδηλώνει μια πιο ήρεμη κατάσταση.
Στο πίσω μέρος του αλόγου βρίσκεται ένα άλλο... εργαλείο επικοινωνίας που πολλές φορές δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Και δεν είναι άλλο από την ουρά, με την οποία, ναι μεν, το άλογο διώχνει τα ενοχλητικά ιπτάμενα ζωύφια, αλλά ταυτόχρονα «μεταφέρει» και μηνύματα. Δεν πρέπει βέβαια να συγχέουμε τη φυσική κατάσταση ή θέση της ουράς κάποιας συγκεκριμένης ράτσας αλόγων, όπως αυτή των αραβικών που έχουν την ουρά τους ψηλότερα από τις υπόλοιπες ράτσες. Παρ? όλα αυτά, ορισμένες κινήσεις είναι κοινές για όλα τα άλογα και ένας ιδιοκτητης αλόγων πρέπει να προσέχει. Αν το άλογο πιέζει με την ουρλα του αρκετά τα καπούλια, τότε το άλογο είναι νευρικό ή φοβισμένο. Αντιθέτως, η ουρά που βρίσκεται σε ασυνήθιστα μεγάλο ύψος υποδηλώνει ένταση και εγρήγορση. Αν κάποιος από εσάς έχει βιώσει την εμπειρία να ιππεύσει άλογο απρόθυμο να δουλέψει και να συνεργαστεί, σίγουρα έχει παρατηρήσει ένα δυνατό χτύπημα της ουράς κατά την ίππευση, κίνηση εκνευρισμού και πίεσης. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να το μπερδεύετε με τη συνηθισμένη ρυθμική κίνηση της ουράς.
Πόδια, στάση σώματος και φωνή
Είναι πολύ χρήσιμο για έναν ιδιοκτήτη να καταλαβαίνει και να διαβάζει τα «μηνύματα» του αλόγου του, καθώς μπορεί να διακρίνει ακόμα και χωλότητα ή ταλαιπωρία. Το να ξεκουράζεται στηριζόμενο στα πίσω πόδια του είναι μια απλή συνήθεια που συνήθως δεν επιφέρει καμία επικινδυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να ανησυχήσετε αν το δείτε να ξεκουράζεται στα μπροστινά πόδια, ακόμα και αν προβάλλει διαρκώς ένα μπροστινό πόδι του ή αν αγγίζει το έδαφος με ένα μπροστινό δάκτυλο. Οπότε είναι απαραίτητο να μάθετε ποια στάση του σώματος του αλόγου είναι φυσιολογική και ποια όχι.
Επιπλέον, τα άλογα επικοινωνούν μεταξύ τους και με φωνητικά σήματα, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα από τους ανθρώπους καθώς μοιάζουν με τα δικά τους. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φωνητικών μηνυμάτων που εκπέμπουν τα άλογα. Για παράδειγμα, χλιμιντρίσματα που υποδηλώνουν την ύπαρξή τους, προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή των ανθρώπων, βραχνοί ήχοι που ενθαρρύνουν τα πουλάρια νά επισπεύσουν την ώρα του φαγητού, ήχοι με τα ρουθούνια που κάνουν τα άλογα όταν βλέπουν άλλα ξένα άλογα να πλησιάζουν πολύ κοντά.
Παρ? όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο πότε οι ήχοι που βγάζουν τα άλογα διαφόρων ειδών έχουν το ίδιο νόημα και την ίδια ερμηνεία. Μεταξύ της ίδιας ράτσας υπάρχει μεγάλη διαβάθμιση των παραγόμενων ήχων. Για παράδειγμα διαφορετικό ρουθούνισμα ή χλιμίντρισμα κάνουν τα άλογα όταν παίζουν από αυτό που κάνουν όταν βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης. Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ πιθανό τα άλογα κάθε ράτσας να χλιμιντρίζουν πολύ όταν αποχωρίζονται την αγέλη τους, ενώ ένα ευτυχισμένο και ήρεμο άλογο είναι ένα ήσυχο άλογο. Οι επιβήτορες και οι φοράδες είναι περισσότερο θορυβώδεις, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ησυχάζουν σιγά σιγά.
Όσφρηση
Παρόλο που είναι σπάνιο για μας τους ανθρώπους, τα άλογα χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να ξεχωρίσουν τους φίλους από τους εχθρούς αλλά και το ταίρι τους. Οι φερορμόνες και οι καθημερινές συνηθισμένες μυρωδιές αποτελούν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των αλόγων που είτε έχουν εχθρικές διαθέσεις είτε φιλικές.
Άλογα vs άλλα ζώα
Η γλώσσα επικοινωνίας των αλόγων είναι περισσότερο αναπτυγμένη από αυτή των υπόλοιπων ειδών ζώων; Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Τα πουλιά, για παράδειγμα, προφανώς «συνεννοούνται» μόνο με κελαηδήσματα, ενώ οι γάτες έχουν περισσότερους ήχους επικοινωνίας από τα άλογα. Η διαίσθηση επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς τα άλογα δεν έχουν τόσο αναπτυγμένη ακοή όσο οι γάτες, κι όμως ανταποκρίνονται το ίδιο καλά. Σε σύγκριση με τους σκύλους που έχουν μαθεί να χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να κατευθύνονται, τα άλογα έχουν πιο αδύναμη όσφρηση, αλλά και τα δύο είδη ερευνούν τα ίχνη που αφήνουν τα άλλα ζώα μυρίζοντάς τα. Μία επιπλέον διαφορά των αλόγων με τα άλογα είναι ότι τα τελευταία δεν ακολουθούν εύκολα τις εντολές που δίνονται με χειρονομίες, μόνο ελάχιστα το καταφέρνουν.
Αυτό που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου είναι η διαφορετικότητα της κάθε ράτσας, αλλά και οι διαβαθμίσεις που εμφανίζονται στο βαθμό κατανόησης των αλόγων ανάλογα με την ηλικία τους. Ωστόσο, κανένα συμπέρασμα δεν είναι οριστικό, παρά μόνο κάποια κοινά χαρακτηριστικά, καθώς μιλάμε για ένα είδος ζώου εξαιρετικά ιδιαίτερο.
πηγή άλογο