Αλήθειες και Μύθοι σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση.
Η σεξουαλική κακοποίηση σαν έννοια κρύβει μέσα της, αρνητικές σκέψεις τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Έχουν παγιωθεί στην αντίληψη μας σκέψεις όπως ότι μια γυναίκα για να γίνει θύμα κακοποίησης προκάλεσε τον βιαστή. Έτσι πολλές γυναίκες αν και η εμπειρία τους εμπίπτει στον νομικό ορισμό του βιασμού ποτέ δεν την αποκαλούν σαν βιασμό, διότι φοβούνται την κατακραυγή από το περιβάλλον τους. Τέτοιες σκληρές απόψεις η κοινωνία μας δείχνει να αποδοκιμάζει αλλά έχουν αυτοματοποιηθεί και είναι δύσκολο να τις προσπεράσουμε. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε μια γυναίκα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Να είστε ειλικρινής. Δεν βλέπετε μια γυναίκα ελευθέρων ηθών; Μια ναρκομανή; Μια αφελή ή ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα; Μια γυναίκα που ήπιε πολύ ή βλακωδώς ξέχασε να κλειδώσει την πόρτα της ή πήγε για τρέξιμο σε μια σκοτεινή απομονωμένη περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα; Αυτά τα προσβλητικά στερεότυπα των κακοποιημένων γυναικών επικρατούν τόσο πολύ στην κοινωνία μας, που δεν γίνετε να μην επηρεαστούμε.
Μύθος Νο 1:
Υπάρχει μια τάση να θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων μειώνεται. Ο αριθμός των επιθέσεων δεν είναι δυνατόν να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα διότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των γυναικών που κακοποιούνται καταγγέλλουν το έγκλημα. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι μια στις πέντε γυναίκες βιάζεται.
Μύθος Νο 2:
Οι γυναίκες που κακοποιούνται κατηγορούνται ότι ψεύδονται για να εκδικηθούν ή για κάποιο άλλο κίνητρο. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που καταγγέλλουν τον βιασμό θεωρείται ότι λένε ψέματα, λόγω του ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό το γεγονός σχετίζεται περισσότερο με την τάση μας να θεωρούμε κάποιους τύπους βιασμών ως λιγότερο πραγματικούς, όπως επιθέσεις σε ραντεβού, επιθέσεις από γνωστούς ή παλαιότερους συντρόφους, επιθέσεις στην κατοικία του θύματος ή του δράστη.
Μύθος Νο 3:
Η ωραία εμφάνιση μιας γυναίκας συχνά θεωρείται αιτία βιασμού. Πιστεύεται ότι εκείνη προκάλεσε την κακοποίηση της, για της δώσουν προσοχή ή να την δουν ως σεξουαλικά επιθυμητή. Όμως ακόμα και το πιο προκλητικό ντύσιμο δεν αποτελεί δικαιολογία για σεξουαλική κακοποίηση. Οι γυναίκες επιλέγονται ως θύματα περισσότερο με βάση το πόσο ευάλωτες είναι.
Μύθος Νο 4:
Είναι ευρέος διαδεδομένο σαν αντίληψη ότι μόνο τα κακά κορίτσια βιάζονται. Σύμφωνα με έρευνες πολλοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες προκαλούν το βιασμό με την εμφάνιση τους ή την συμπεριφορά τους, ή ότι οι γυναίκες εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με την θέληση τους και μετά παραπονιούνται για βιασμό.
Νομικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καθιέρωση της σεξουαλικής κακοποίησης ως σοβαρού εγκλήματος . Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβαστούμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που κακοποιούνται.
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
τηλ: 2831020966
« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος