Αρνητικές Σκέψεις που μας βασανίζουν.
Πολλές φόρες θα έχετε παρατηρήσει τον εαυτό να κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να βγούμε από τον κυκλώνα των αρνητικών σκέψεων μας. Νομίζουμε ότι είναι δεν ελέγχονται και ότι είναι πέραν των δυνάμεων μας. Κι? όμως τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι.
Πολύ συχνά θα πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται αρνητικά για το ίδιο τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια αρνητική σκέψη που προέρχεται συνήθως από τη σύγκριση του εαυτού μας με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι φαίνεται να είναι περισσότερο ελκυστικοί ή περισσότερο επιτυχημένοι ή περισσότερο ικανοί ή έξυπνοι. Για παράδειγμα: «Είμαι πολύ χειρότερος μαθητής από τον Μιχάλη» «έχω αποτύχει σαν γονέας» «Δεν έχω καθόλου κρίση ή αντίληψη».
Ένας άλλος τρόπος, που χρησιμοποιούμε για να σκεφτούμε αρνητικά, είναι η έντονη αυτοκριτική και η επίρριψη ευθυνών στον εαυτό μας. Αισθανόμαστε λύπη όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στα υποτιθέμενα ελαττώματα μας. Κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή δεν έκανε μια δουλειά όσο καλά θα μπορούσε, επειδή είπε κάτι λάθος, ή επειδή προκαλεί δυστυχία στους άλλους. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά πολλοί άνθρωποι θεωρούμε ότι αυτό είναι δικό μας λάθος. Ακόμα και ευχάριστα γεγονότα μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε χειρότερα εάν σκεφτούμε, «δεν μου αξίζει αυτό, είμαι ανάξιος»
Πολλοί επίσης άνθρωποι είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον. Μπορεί να σκεπτόμαστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας και να πιστεύουμε ότι αυτά θα κρατήσουν για πάντα. Ή μπορεί να έχουμε μια αρνητική προσδοκία κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη δουλειά, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνουμε την αυτοεκπληρωμένη προφητεία μας. Για παράδειγμα: «είμαι σίγουρος ότι θα αποτύχω σ´ αυτό».
Τις αρνητικές μας σκέψεις μπορούμε να τις επιδεινώσουμε με τους τρόπους που τις διαχειριζόμαστε. Πολλές φορές τις μεγαλοποιούμε. Αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα γεγονότα με έναν υπερβολικό τρόπο. Για παράδειγμα, εάν έχουμε κάποια καθημερινή δυσκολία, αρχίζουμε να σκαφτόμαστε ότι θα καταλήξουμε σε καταστροφή - μεγαλοποιούμε τα προβλήματα και την πιθανή βλάβη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Την ίδια στιγμή, υποτιμούμε την ικανότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα χωρίς καμία απόδειξη και θεωρούμε ότι τα συμπεράσματά αυτά είναι σωστά.
Άλλες φορές πάλι αγνοώντας το θετικό, εντυπώνονται στο μυαλό μας και θυμόμαστε μόνο αρνητικά γεγονότα. Επισημαίνουμε στον εαυτό μας ότι οι καλές εμπειρίες είναι ασήμαντες για τον ένα ή τον άλλο λόγο και ασχολούμαστε μονάχα με ότι κακό μας συμβαίνει.
Οι σκέψεις αυτές, που μας ταλαιπωρούνε, είναι καθαρά δημιούργημα μας. Όταν τις συνειδητοποιήσουμε μπορούμε να εκπαιδευτούμε να τις αντιμετωπίζουμε και να μάθουμε να τις μετατρέψουμε σε θετικές Είναι δική μας η επιλογή και δικής μας η ευθύνη για το πότε και το πώς θα μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας προκειμένου να μην τον αφήνουμε να υποφέρει.
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
τηλ: 2831020966
« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος