Τυπικά Χαρακτηριστικά των διαφορετικών θέσεων
κάθε παιδιού μέσα στην οικογένεια.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το λόγο που τα παιδιά μας εκδηλώνουν τόσο διαφορετική συμπεριφορά. Παρ? όλο που τα ανατρέφουμε οι ίδιοι, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες το ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ κοινωνικό και δραστήριο και άλλο πολύ ήσυχο και εσωστρεφές. Οι γονείς δεν είναι άμεσα υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού. Ο σημαντικότερος παράγοντας στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ενός παιδιού είναι η σειρά γέννησης του. Κάθε παιδί γεννιέται με διαφορετικές συνθήκες. Το πρώτο παιδί είναι, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μοναχοπαίδι μέχρι να έρθει το δεύτερο αδερφάκι του. Το δεύτερο παιδί και όλα τα υπόλοιπα, μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας κάποιον που πάντα προηγείται. Με αυτόν τον τρόπο συντελούνται οι διαφορές ανάμεσα στα αδέλφια.
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, που δεν ταιριάζουν με όλα τα παιδιά κάθε οικογένειας, όμως μπορούν να προσδιορίσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Παρακάτω θα σας αναφέρω τα τυπικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού.
Το μοναχοπαίδι μεγαλώνει ανάμεσα σε ενήλικες. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την εξέλιξη σημαντικά. Συνήθως είναι παραχαϊδεμένο, εγωκεντρικό, κακομαθημένο και νιώθει ανίκανο γιατί αι ενήλικες είναι ικανότεροι. Του αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής.
Πολλές φορές νιώθει αδικημένο όταν τα πράγματα δεν του έρχονται βολικά και δεν συνεργάζεται με ευκολία. Ευχαριστεί τους άλλους μόνο όταν θέλει.
Το Πρώτο παιδί είναι για λίγο καιρό μοναχοπαίδι και αυτό του στιγματίζει την ζωή. Του αρέσει όσο είναι το επίκεντρο και το ενοχλεί όταν χάνει αυτό το προνόμιο. Πιστεύει ότι πρέπει να κερδίσει και να διατηρήσει την υπεροχή του πάνω στα άλλα παιδιά. Χρειάζεται να είναι σωστό, να έχει τον έλεγχο και, συχνά, να αισθάνεται ότι είναι σημαντικό. Μπορεί να αντιμετωπίσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού νιώθοντας παραμελημένο κι ότι δεν το αγαπούν. Έτσι προσπαθεί να ξανακερδίσει την προσοχή των γονιών του μέσω της συμμόρφωσης. Εάν αυτό αποτύχει, επιλέγει την αρνητική συμπεριφορά.. Πολλές φορές αγωνίζεται για να βοηθήσει και να προστατέψει τους άλλους.
Το Δεύτερο παιδί δεν είχε ποτέ ολόκληρη την προσοχή των γονιών. Πάντοτε έχει να ανταγωνιστεί το πρώτο παιδί που είναι πιο προχωρημένο και πιο μπροστά από αυτό.
Αντιδρά όπως στους αγώνες. Διαρκώς προσπαθεί να φτάσει και να προσπεράσει το πρώτο παιδί. Εάν τα πρώτο παιδί είναι «καλό», το δεύτερο μπορεί να γίνει «κακό». Πολλές φορές αναπτύσσει ικανότητες που το πρώτο παιδί δεν έχει. Εάν το πρώτο παιδί είναι πετυχημένο, μπορεί να νιώθει αβεβαιότητα για τις δικές του ικανότητές. Συνήθως αισθάνεται πιεσμένο αν γεννηθεί τρίτο παιδί.
Το Μεσαίο παιδί σε σύνολο τριών δεν έχει ούτε τα δικαιώματα του μεγαλύτερου, ούτε τα προνόμια του μικρότερου. Πιστεύει ότι η ζωή είναι άδικη. Νιώθει ότι δεν το αγαπούν.
Μαθαίνει να συμβιώνει με τα μεγαλύτερα και με τα μικρότερα αδέρφια του και προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη.
Το μεσαίο παιδί μιας μεγάλης οικογένειας συνήθως δεν είναι ανταγωνιστικό και γίνεται συνεργάσιμο για να επιτύχει αυτά που θέλει, μια και αι γονείς ταυ δεν έχουν καιρό ν? ασχοληθούν μαζί του.
Το Μικρότερο παιδί συμπεριφέρεται σαν μοναχοπαίδι. Πιστεύει ότι όλοι είναι μεγαλύτεροι και ικανότεροι. Περιμένει τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ενεργούν αντί γι? αυτό και να αναλαμβάνουν την ευθύνη του. Παραμένει το «μωρό» και ζητά να τα υπηρετούν οι άλλοι.
Είναι πολύ πιθανό η σειρά γέννησης του παιδιού σας να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την συμπεριφορά του παιδιού σας και να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
Τηλ: 2831020966
« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος