Τα πολυπόθητα δώρα για τα παιδιά μας.
Οι μέρες είναι γιορτινές, τα παιδιά μας περιμένουν με ανυπομονησία δώρα και τις «καλές χέρες». Τα Χριστούγεννα και κάθε είδους γιορτή, τις έχουν συνδυάσει με τα δώρα. Τα παιδιά μας, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια, τα παιδιά των φίλων, πριν προλάβουν να επιθυμήσουν κάτι, το έχουν κιόλας αποκτήσει. Όμως πόσο καλό είναι αυτό για εκείνα. Πόσο συχνά θα πρέπει να τους κάνουμε δώρα; Μπορεί αυτή η πληθώρα δώρων να είναι επιζήμια;
Οι γιορτές και τα δώρα που ανταλλάσσουμε είναι μια ιεροτελεστία γεμάτη συμβολισμούς και αυτό είναι καλό. Τα δώρα είναι ένας ωραίος τρόπος να μυήσουμε τα παιδιά στην ευχαρίστηση του «δούναι και λαβείν». Με προσανατολισμό αυτό τον σκοπό βοηθάει να τα κινητοποιούμε να φτιάξουν μια χειροτεχνία και την προσφέρουν και εκείνα σαν δώρο στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και εκείνα να δίνουν ευχαρίστηση στους ανθρώπους που αγαπάνε με τα δικά τους δωράκια.
Στην ελληνική οικογένεια τα παιδιά μας είναι προνομιούχα, μόνο λαμβάνουν και απαιτούν. Όποιος θέλει να δείξει ότι τα αγαπάει πρέπει να το εκφράσει με το δώρο του. Όσο πιο μεγάλο και εντυπωσιακό είναι το δώρο, τόσο πιο πολύ τα νοιάζεται κάποιος. Η χειρονομία δεν παίζει κανένα ρόλο. Τα παιδιά έτσι μπορεί να βρεθούν σε μεγάλη σύγχυση, να καταλήξουν να πιστεύουν ότι η πιο σίγουρη απόδειξη αγάπης και αναγνώρισης των δικών τους είναι τα πολλά και ακριβά δώρα. Με τον καταιγισμό από δώρα, μέσα στον ψυχισμό των παιδιών τείνουν να μπερδευτούν το συναίσθημα, η χρηματική αξία και τα δώρα. Κινδυνεύουν, λοιπόν, να αρχίσουν να αδιαφορούν για όσους τα πλησιάζουν χωρίς να φέρνουν τα πολυπόθητα «καλούδια». Και θα έχουν επίσης δυσκολία να αντιλαμβάνονται τη συμβολική αξία κάθε προσφοράς που τους γίνεται, της απλής, καλοπροαίρετης χειρονομίας.
Τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα χρειάζονται χρόνο και αγάπη από τους γονείς τους και τους συγγενείς τους. Συνήθως βρίσκουν πολύ πιο ευχάριστο παιχνίδι μια κουτάλα της κουζίνας, ένα πλαστικό μπουκάλι, γενικά καθημερινά πράγματα από ότι ένα πολύπλοκο και ακριβό παιχνίδι. Η φαντασία τους με αυτό τον τρόπο έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να αναπτυχθεί. Θυμηθείτε, επίσης, ότι πολλές φορές δώρα που δεν εντυπωσίασαν καθόλου στην αρχή γίνονται αγαπημένα αντικείμενα στην πορεία.
Επίσης σημαντικό είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να εκφράσουν τις επιθυμίες, χωρίς αυτές να πραγματοποιούνται άμεσα και πάντα. Έτσι τα παιδιά αισθάνονται πιο έντονη την χαρά ακόμα και για το πιο μικρό αντικείμενο.
Πριν κάνουμε λοιπόν το κουμάντο μας και φέτος με τον Αϊ-Βασίλη, καλό θα είναι να επικεντρωθούμε στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες του παιδιού μας και όχι στις δικές μας και να φροντίσουμε να μην τα πνίξουμε στα δώρα. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά μας να κρατήσουν ένα με δύο δώρα, που τους αρέσουν και τα υπόλοιπα να τα προσφέρουν εκείνα σε παιδιά που δεν πήραν δώρα.
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
Τηλ: 2831020966
« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος