Μία νέα μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας έρχεται αν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Το πράσινο τσάι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του Alzheimer, αλλά και του Parkinson.
Στην παρούσα μελέτη πήραν μέρος 40.000 Ιάπωνες. Αναλύθηκε ο τρόπος ζωής τους για μία περίοδο περίπου δέκα ετών, η ηλικία αλλά και το φύλο.
Σε σχέση με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, o Dr Toru Naganuma κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις "για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου".
Ο Dr.Naganuma εξέτασε τις επιπτώσεις των διαφορετικών επιπέδων πράσινου τσαγιού για την υγεία των ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη, σε συνδυασμό με την διατροφή τους, την κατανάλωση οινοπνεύματος, της σόγιας και των ψαριών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του αίματος μειώθηκε κατά 42% μεταξύ των συμμετεχόντων που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο την ημέρα, ενώ τα συμπεράσματα ήταν 48% χαμηλότερα σε σχέση με τον καρκίνο των λεμφαδένων.
Tο τσάι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο, αν και κάποτε ήταν μια ακριβή συνήθεια και προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης.
Τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία οφείλονται κυρίως στις πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχει, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης.
Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του τσαγιού μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, ειδικά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.
Γενικά η κατανάλωση τσαγιού ( 2 - 4 φλιτζάνια ) βοηθά:
Το τσάι είναι όμως πλούσιο και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, και ορισμένα μέταλλα, όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Τα είδη του τσαγιού
Το τσάι, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε τρεις κυρίως κατηγορίες:
? Το μη ζυμωμένο (λευκό και πράσινο τσάι).
? Το μερικώς ζυμωμένο (Οolong τσάι).
? Το πλήρως ζυμωμένο (μαύρο τσάι).
Τα διαφορετικά είδη τσαγιού (άσπρο, πράσινο, Οolong και μαύρο) δεν προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες φυτών, αλλά είναι αποτέλεσμα διαφορετικής επεξεργασίας παρασκευής.