Ηλεκτρονικά καταστήματα ετοιμάζουν μεγάλες αλυσίδες της ελληνικής αγοράς ένδυσης, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ομάδα των online αγοραστών. Βλέποντας ότι οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών- και ιδίως των νέων σε ηλικία- αλλάζουν συνεχώς, οι Έλληνες λιανέμποροι της ένδυσης στρέφονται, ο ένας μετά τον άλλον, προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αν και δηλώνουν ότι «η μόδα στα ρούχα δύσκολα πωλείται μέσω Διαδικτύου», εκτιμούν ότι μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων θα ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. «Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου» παρατηρεί ο κ. Γιώργος Γλου, επικεφαλής της αλυσίδας ανδρικών ενδυμάτων Glou αλλά και της Ρuma Ελλάδας, η οποία επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της στην ελληνική αγορά. Αν και θεωρεί ότι μόνο ορισμένα είδη μπορούν να πωληθούν μέσω Ίντερνετ, ο κ. Γλου ευελπιστεί ότι «ο τζίρος που θα προέρχεται από τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου θα είναι προσθετικός». Το μυστικό, όπως δηλώνει, είναι η τοποθέτηση στο ηλεκτρονικό κατάστημα των κατάλληλων προϊόντων, τα οποία ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να αγοράσει χωρίς να χρειάζεται να τα δοκιμάσει. Ανάμεσα σε αυτά τα είδη τοποθετεί, για παράδειγμα, τα πόλο μπλουζάκια. «Κάθε χρόνο κόβουμε γύρω στα δύο εκατομμύρια αποδείξεις. Πολλές από αυτές αφορούν πελάτες που έρχονται και ξαναέρχονται στο κατάστημα. Αυτοί γνωρίζουν τα προϊόντα και τα μεγέθη που τους κάνουν, μπορούν να αγοράσουν και μέσω Διαδικτύου», δηλώνει ο κ. Γλου.
Είναι μονόδρομος
Παράλληλα με το ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας Glou, ο όμιλος θα θέσει σε λειτουργία και ένα για την αλυσίδα Ρuma. Και σε αυτή την περίπτωση, οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως βασικά είδη αλλά και αθλητικά προϊόντα που έχουν συγκεκριμένα «τεχνικά χαρακτηριστικά», τα οποία αναζητούν επισταμένως οι αγοραστές τους όπως δείχνουν οι πωλήσεις που γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που διαθέτει η πολυεθνική Ρuma σε άλλες χώρες. Στις βόρειες χώρες ο τζίρος που πραγματοποιεί η εταιρεία μέσω των ηλεκτρονικών της καταστημάτων αντιστοιχεί γύρω στο 3% των συνολικών πωλήσεων ανά χώρα. Αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις μεσογειακές χώρες είναι χαμηλότερο, οι λιανέμποροι θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι μονόδρομος. Εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, θα αποκτήσουν «καταστήματα» στο Ίντερνετ.
Τον Σεπτέμβριο θα βγει στον αέρα και το ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας γυναικείων ειδών Τσαντίλης. Και στην περίπτωση αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Αλέξης Τσαντίλης, τα προς πώληση είδη θα είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να μπορούν να τα επιλέξουν οι online αγοράστριες χωρίς ενδοιασμούς. Διότι, όπως επισημαίνουν οι λιανέμποροι, η πώληση των ρούχων μέσω Διαδικτύου είναι δυσκολότερη από ό,τι η πώληση άλλων προϊόντων όπως για παράδειγμα τα είδη πληροφορικής. «Δύσκολα πουλάς τη μόδα μέσα από το Διαδίκτυο» επισημαίνει ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας, ο οποίος προς το παρόν στάση κρατάει αναμονής. «Όταν αγοράζεις ένα κοστούμι ή ένα φόρεμα θέλεις να το δοκιμάσεις. Θέλεις να γνωρίζεις την υφή του υφάσματος», δηλώνει.
«Τα ρούχα μόδας δύσκολα πωλούνται μέσω Διαδικτύου» παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Fashion Βox Ελλάς, ιδιοκτήτριας του δικτύου Replay στην ελληνική αγορά. «Οι πωλήσεις στην ένδυση μέσω Ίντερνετ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο διεθνώς. Στην Ελλάδα η διάρθρωση των καταστημάτων είναι τέτοια που διευκολύνει τους καταναλωτές να πηγαίνουν στα καταστήματα». Πάντως, θεωρεί ότι κάθε εταιρεία πρέπει να έχει παρουσία με ηλεκτρονικό κατάστημα στο Ίντερνετ. «Θα προχωρήσουμε και εμείς» δηλώνει, αφού καταγραφεί η πορεία του ηλεκτρονικού καταστήματος που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η μητρική Replay στην Ιταλία. Επίσης για τα Αττικά Πολυκαταστήματα, στα οποία ο κ. Τσουβελεκάκης είναι μέτοχος όπως και πρόεδρος της Νorth Landmark Α.Ε., διαχειρίστριας του Αttica στο Golden Ηall, οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου δεν αποτελούν ακόμη προτεραιότητα.
Αντίθετα, για τον όμιλο Folli Follie το ζήτημα φαίνεται να προχωρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του ομίλου σχεδιάζουν τη δημιουργία κοινού portal για όλες τις εταιρείες του, στις οποίες περιλαμβάνονται εκτός από το ομώνυμο δίκτυο κοσμημάτων και αξεσουάρ, η Εlmec Sport, τα ΚΑΕ, τα καταστήματα Links of London και το δίκτυο καταστημάτων τσάντας και αξεσουάρ Coach. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ηλεκτρονικό κατάστημα του ομίλου να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη.
Τα δυο κλειδιά της επιτυχίας
Νωρίτερα, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, φιλοδοξεί να βγάλει στον αέρα το ηλεκτρονικό της κατάστημα η αλυσίδα γυναικείων ειδών Raxevsky. «Βρισκόμαστε σε στάδιο επεξεργασίας. Συζητάμε με συγκεκριμένη εταιρεία για τον σχεδιασμό του site μέσω του οποίου θα πουλάμε» παρατηρεί ο κ. Γιώργος Μουρτζούχος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Η νέα γενιά, η οποία θα είναι η αυριανή μας πελατεία, κάνει σχεδόν τα πάντα μέσω Διαδικτύου». Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στηρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Μουρτζούχο, στη σωστή επιλογή των ειδών προς πώληση αλλά και στη σωστή παρουσίαση.
Οι λιανέμποροι εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, θα αποκτήσουν «καταστήματα» στο Ίντερνετ
Το 15% αγοράζει ρούχα online
Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι online αγοραστές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Έλληνες online καταναλωτές φτάνουν πλέον τους 620.000. Πρόκειται για καταναλωτές που κάνουν συστηματικές αγορές από το Ίντερνετ και κατά μέσο όρο το τελευταίο εξάμηνο έκαναν έξι αγορές ο καθένας, συνολικής αξίας περίπου 550 ευρώ.
Παρότι την πρώτη θέση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις κατέχουν τα εισιτήρια και τη δεύτερη ο εξοπλισμός πληροφορικής, οι πωλήσεις ρούχων και αξεσουάρ κατέχουν μερίδιο 15% και την τέταρτη θέση. Μάλιστα, οι τάσεις είναι αυξητικές καθώς μέσα σε δύο χρόνια οι online αγοραστές τετραπλασιάστηκαν, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξησή τους θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι εταιρεία τεχνολογίας, σχεδιάζει να επεκτείνει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις της πέρα από τα προϊόντα πληροφορικής και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανόμενης της ένδυσης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 4 Ιουλίου 2009
ΠΗΓΗ :ΤΑ ΝΕΑ