Αλλαγή συνηθειών για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους σας.
1. Μασάτε αργά το φαγητό σας και τοποθετείτε τα μαχαιροπήρουνα κάτω μεταξύ κάθε μπουκιάς
2. Ποτέ μην αγοράζετε τρόφιμα πεινασμένοι
3. Ετοιμάστε ένα κατάλογο αυτών που χρειάζεστε από πριν και μην προσθέτετε σ΄αυτόν ενώ ψωνίζετε.
4. Αφήνετε ένα μικρό μέρος από το φαγητό στο πιάτο σας μετά από κάθε γεύμα.
5. Γεμίζετε το πιάτο σας στη κουζίνα στην αρχή του γεύματος και μη τοποθετείτε πιατέλες με φαγητά στο τραπέζι σας .
6. Να τρώτε μόνο σε ένα ή δύο σημεία (π.χ κουζίνα και την τραπεζαρία)
7. Ποτέ μην τρώτε ενώ κάνετε άλλα πράγματα, όπως όταν βλέπετε τηλεόραση
8. Μη τρώτε ενώ στέκεστε όρθιοι
9. Να κρατάτε ημερολόγιο για το πού και πότε τρώτε και κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ πλήξη ,εκνευρισμός, άγχος)Προσέξτε ποιες είναι οι προβληματικές συνθήκες και αντικαταστήστε το φαγητό με άλλη δραστηριότητα).
10. Να έχετε πάντα διαθέσιμα σνακ χαμηλών θερμίδων
11. Βραβεύστε τον εαυτό σας για μείωση βάρους(π.χ αγοράστε καινούργια ρούχα, πάρτε εισιτήρια για μια συναυλία, κάνετε ένα ταξίδι).Προγραμματίστε ένα είδος σταδιακών στόχων με μία επιβράβευση κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα στόχο.
12. Εάν παραβιάσετε την δίαιτα σας σε κάποια περίπτωση, μην τη χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να σταματήσετε τελείως τη δίαιτα. Αναγνωρίστε ότι πισωγυρίσματα συμβαίνουν πάντα και επιστρέψτε στο πρόγραμμα ελέγχου βάρους σας.
13. ´Οταν αντικρίζετε ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να θυμάστε πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία ευκαιρία σας να έχετε αυτό το φαγητό. Ικανοποιήστε τον εαυτό σας με ένα μικρό μέρος από αυτό.
Επίδραση του νερού στην υγεία και τη φυσική κατάσταση
1. Διατηρεί τον όγκο του αίματος που συνεπάγεται διατήρηση της ενέργειας.
2. Αυξάνει των αριθμό των θερμίδων που καίμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
3. Ελαττώνει την καταπόνηση του στομάχου από τη χρήση φαρμάκων.
4. Αποβάλλει το υπερβολικό νάτριο που προκαλεί κατακράτηση υγρών.
5. Εμποδίζει την αφυδάτωση που οδηγεί πολλούς ηλικιωμένους στα νοσοκομεία.
6. Υποβοηθάει στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της εμφάνισης.
7. Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.
8. Βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος δημιουργώντας απαλότερη επιδερμίδα και λιγότερες ρυτίδες.
7 τρόποι για να μην πεινάτε
1. Τρώτε συχνά
Για να ελέγξετε την πείνα σας, θα πρέπει να τρώτε αρκετά συχνά, περίπου κάθε 4 ώρες. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες περιορίζουν υπέρμετρα
Τις θερμίδες και έτσι καταλήγουν στο τέλος της ημέρας να προσπαθούν να αναπληρώσουν ότι στερήθηκαν.
Συνήθως μάλιστα κάτι σε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες π.χ. ντόνατ που ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος στα ύψη.
Έτσι όμως πυροδοτείται έκκριση ινσουλίνης η οποία σύντομα ενισχύει το αίσθημα της πείνας.
Προτιμήστε μια πιο υγιεινή διατροφή η οποία οδηγεί στη σταδιακή ελευθέρωση ινσουλίνης μπλοκάροντας την πείνα για 3-4 ώρες.
2. Τρώτε πρωινό
Οι γυναίκες που τρώνε ένα φτωχό πρωινό ή το παραλείπουν τελείως καταναλώνουνε συνολικά περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με τις γυναίκες που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα πλούσιο πρωινό.
3. Σηκωθείτε από τον καναπέ
Όταν δραστηριοποιείστε εκκρίνονται στον οργανισμό σας ενδορφίνες, χημικές ουσίες που καταστέλλουν την πείνα.
Σημειώστε ότι δεν μιλάμε απαραίτητα για γυμναστική. Ακόμα και μια μικρή βόλτα μπορεί να περιορίσει την ακατάσχετη όρεξη.
4. Τρώτε πιο πολλές πρωτεΐνες
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο κλινικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον τα υπέρβαρα άτομα που ακολούθησαν ,τα υπέρβαρα άτομα που ακολούθησαν διατροφή 30 % πρωτεΐνες 20% λιπαρά και 50% υδατάνθρακες όπως φρούτα ,λαχανικά, και δημητριακά ολικής αλέσεως κατανάλωσαν 440 λιγότερες θερμίδες τη μέρα, σε σχέση με τις θερμίδες πουν καταναλώνουν πριν λάβουν μέρος στη μελέτη και έχασαν κατά μέσο όρο 4,5 κιλά.
5. Το νου σας στα πάρτυ
Οι άνθρωποι τρώνε περίπου 44% περισσότερο όταν βρίσκονται μαζί με άλλους ανθρώπους από ότι είναι μόνοι τους .Εννοείται βέβαια ότι δεν θα γίνετε εραστές της απομόνωσης αλλά καλό θα ήταν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσατε αν όχι να μετράτε τις μπουκιές σας τουλάχιστον να τις περιορίσετε στις απαραίτητες.
6. Κρύψτε τα σνακ
Η θέα και μόνο ενός φαγητού προκαλεί μια τρελή δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζετε μετωπιαίος φλοιός και συνδέεται με την πείνα. Συγκεκριμένα όταν ο εγκέφαλος δει ένα φαγητό δίνει εντολή να εκκριθεί μια ουσία η ακετυλοχολίνη η οποία πυροδοτεί την έκκριση γαστρικών υγρών στο στομάχι ώστε να αρχίσει η πέψη της τροφής που πρόκειται να καταναλωθεί.
Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε εύκολα να συγκρατηθούμε όταν περιστοιχιζόμαστε από οσμές και εικόνες νόστιμων εδεσμάτων.
7. Να κοιμάστε αρκετά
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη σας για γλυκά αλμυρά φαγητά, ψωμί και ζυμαρικά. όταν δεν καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε ύπνο τότε αυξάνετε η έκκριση της γκρελίνης (μια ορμόνης ορμόνης που ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας) και μειώνετε η παραγωγή λεπτίνης ,ουσίας που μειώνει την ανάγκη σας για φαγητό.
Το μέλι
Το μέλι και η επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό
Το μέλι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Λόγω της φύσεως των σακχάρων που έχει, των βακτηριοστατικών ιδιοτήτων, του χαμηλού ph και της μεγάλης του περιεκτικότητας σε οργανικά οξέα, ελαττώνει τον ολικό αριθμό μικροβίων του εντέρου.
Η κατανάλωση μελιού βοηθά στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα υψηλού πυρετού και αλλεργίας. Επιταχύνει την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό και έχει υποκαταστήσει με επιτυχία την γλυκόζη στα διαλύματα που δίνονται για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.
Χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, χρόνιων μολυσματικών πληγών και στομαχο-εντερικών παθήσεων. Μια από τις ανεπιθύμητες ιδιότητες του μελιού είναι η πιθανή περιεκτικότητα του σε σπόρια κλωστηριδίου της αλλαντίασης τα οποία δημιουργούν προβλήματα σε παιδιά μικρότερα από ενός έτους.
Μέλια που προκαλούνε δηλητηριάσεις είναι σπάνια και δεν παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στην χώρα μας.
Χωρίς αμφιβολία, το μέλι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μερικές μάλιστα ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν ως ένα βαθμό τεκμηριωθεί. Υπάρχουν επίσης επιπλέον αρκετές αναφορές για πρακτικές εφαρμογές του μελιού σε εξασθενημένους οργανισμούς, σε παιδιά, σε εγκύους, σε αθλητές, σε γέροντες κ.λ.π.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το μέλι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται και να θεωρείται ότι θεραπεύει «πάσον νόσο».
Πείτε ναι!
Στο νερό (6 - 8 ποτήρια) κατά τη διάρκεια της ημέρας
Στα φρούτα και τα λαχανικά
Στο πρωινό
Στα 3 γεύματα την ημέρα
Στα φρούτα όταν θέλετε "κάτι να τσιμπήσετε"
Στο κοτόπουλο και το ψάρι στον ατμό ή την σχάρα
Στα αντικολλητικά σκεύη
Στη γυμναστική. Θα σας δώσει ενέργεια και θα αισθανθείτε καλύτερα
Στο ανέβασμα με τις σκάλες
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, που καλείται επίσης και ασκορβικό οξύ είναι σπουδαιότατη χημική ένωση, η οποία βρέθηκε, αρχικά στα εσπεριδοειδή.
Λειτουργίες:
Παρακάτω δίνονται οι αντιδράσεις στις οποίες παίρνει μέρος η βιταμίνη C.
1. Σχηματισμός του κολλαγόνου. Γι΄ αυτό η χορήγηση βιταμίνης επιταχύνει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.
2. Χρησιμοποίηση σιδήρου. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
3. Αντιοξειδωτική δράση.
4. Στήριξη δοντιών και των οστών.
5. Ισχυροποίηση των τοιχωμάτων των τριχοειδών και αιμοφόρων αγγείων.
6. Μεταβολισμός του φολλικού οξέος.
7. Σύνθεση και απελευθέρωση στεροειδών ορμονών
8. Προφύλαξη από λοιμώξεις και πυρετό.
Συμπτώματα ανεπάρκειας
1. Υποκλινικό σκορβούτο (απώλεια σωματικού βάρους πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες, νευρικότητα, δύσπνοια, ευαίσθητα ούλα, κατάγματα οστών, αργή επούλωση πληγών).
2. Κλινικό σκορβούτο (αιμορραγία ούλων, μεγάλα αιματώματα αναιμία, εκφύλιση των μυϊκών ινών, αιφνίδιος θάνατος που προέρχεται από σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, ή οξεια καρδιακή κάμψη).
Πηγές:
Πολύ καλές πηγές:
πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ, λεμόνια, πιπεριές, σέλινο
Καλές πηγές:
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολα, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι, ντομάτα.
Φτωχές πηγές:
μήλα, σπαράγγια, μπανάνα, μούρα, κεράσια, συκώτι, ροδάκινα, αχλάδια, γλυκοπατάτες
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι διατροφολόγοι στέλνουν ένα νέο μήνυμα, όπου έμφαση δίνεται όχι μόνο στην ποσότητα των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται, αλλά και στην σπουδαιότητα της εξισορρόπησης μεταξύ των διαφόρων ειδών των λιπαρών που περιλαμβάνονται.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή ο οργανισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να τα συνθέσει.
Παρατηρήθηκε στους Εσκιμώους της Γροιλανδίας πολύ μικρή εμφάνιση εμφράγματος, λόγω της διατροφής τους, η οποία είχε σαν βάση τα ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι της σειράς των ω-3 λιπαρών οξέων είναι το Εικοσιπενταενοϊκό (EPA) και το εικοσιδιεξαενοϊκό (DHA). Τα δύο αυτά οξέα που δεν συντίθενται από τον οργανισμό, αποτελούν συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και πρόδρομα διαμεμβρανικών αγγελιοφόρων όπως προσταγλαδίνες, θρομβοζάνες και λευκοτριένια.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν κατά συνέπεια ουσίες υψηλής βιολογικής αξίας . Πηγή πρόσληψης τέτοιων ουσιών είναι τα λιπαρά ψάρια.
ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡA:
Καλούνται όλα τα εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία έχουν σαν αποστολή την αποθήκευση λίπους. Το σύνολο των λιποκυττάρων συνθέτει το λιπώδη ιστό.
Τα λιποκύτταρα, υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό (10δις-60δις)και είναι μοιρασμένα σε όλο το σώμα, αλλά η κατανομή τους δεν είναι πάντα
ομοιόμορφη. Το κοινό τους σημείο είναι ότι τα λιποκύτταρα, έχουν το ίδιο μέγεθος
το οποίο αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια (kcal)από τη διατροφή μας από αυτή που χρειαζόμαστε. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια, μέσω της διατροφής μας είναι λιγότερη από αυτή που
ξοδεύουμε.
Υπάρχουν άνθρωποι που αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα, άλλοι
στους γλουτούς κ.τ.λ. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανομή των λιποκυττάρων είναι ανομοιόμορφη και στα συγκεκριμένα σημεία ο αριθμός αυτών είναι μεγαλύτερος .
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ:
Θεωρείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους εναποθηκεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συχνά, συνδέεται, αλλά δεν είναι συνώνυμη με την κατάσταση του αυξημένου σωματικού βάρους ,η οποία όμως παρατηρείται και στους αθλητές - αθλούμενους (λόγω μυϊκής υπερτροφίας ) ή σε οιδηματώδεις ασθενείς (παθολογική κατακράτηση υγρών)
Το σωματικό λίπος διακρίνεται σε :
1) υποδόριο, ακριβώς κάτω από το δέρμα 2) σπλαχνικό, γύρω από τα ζωτικά όργανα και θεωρείται ως απαραίτητο (12 % επί του σωματικού βάρους για τις γυναίκες και 3% για τους άνδρες).
Ο μέσος όρος για τα ποσοστά του επιθυμητού λίπους που πρέπει να έχει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι 15% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες τα οποία μεταβάλλονται ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία..
Το κλειδί της επιτυχίας είναι το ΜΕΤΡΟ.
Ο ρόλος των βιταμινών
Οι βιταμίνες που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στις περισσότερες τροφές, βοηθούν στον έλεγχο ζωτκών σωματικών λειτουργιών. Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες.
Η ανεπάρκεια βιταμινών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες ή προκαλώντας συγκεκριμένη αβιταμίνωση.
Στα παιδιά, η αβιταμίνωση μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Οι βιταμίνες είναι μεν απαραίτητες χρειάζονται όμως σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρόλο που ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων λαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών, σπανίως είναι αυτό αναγκαίο και οι βιταμίνες είτε συγκεντρώνονται στο σώμα -πράγμα ενδεχομένως επικίνδυνο- ή αποβάλλονται γρήγορα ανάλογα με την διαλυτότητα τους.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μια ποικιλία ζωτικών και φυτικών τροφίμων σε τακτική βάση, μπορεί να εξασφαλίσει μια συνεχή παροχή βιταμινών και να προλάβει αβιταμινώσεις.
Ο ρόλος των βιταμινών και οι κυριότερες πηγές αυτών.
Βιταμίνη Α
Ρόλος
υγειές δέρμα και μάτια
Πηγές
Ιχθυέλαια, συκώτι, νεφρά, αυγά, πλήρες γάλα, βούτυρο και μαργαρίνη, πράσινα και κίτρινα λαχανικά.
Θειαμίνη (Β1)
Ρόλος
Έκλυση ενέργειας
Πηγές
Απαχο χοιρινό, εντόσθια, γαλακτοκομικά, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ριβοφλαβίνη (Β2)
Ρόλος
Παροχή ενέργειας
Πηγές
Γάλα, ψάρι εντόσθια, εκχύλισμα μαγιάς
Νιασίνη
Ρόλος
Παροχή ενέργιεας
Πηγές
Δημητριακά, τυρί, αυγά, ψάρι, φρούτα, κρέας.
Πυριδοξίνη (Β6)
Ρόλος
Yγιές αίμα
Πηγές
Αυγά, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά.
Φολικό οξύ
Ρόλος
Πρόληψη αναιμίας
Πηγές
Εντόσθια, ωμά πράσινα λαχανικά
Παντοθενικό οξύ
Ρόλος
Παροχή ενέργειας
Πηγές
Ζωικά προιόντα, δημητριακά, όσπρια
Βιοτίνη
Ρόλος
Μεταβολισμός λίπους
Πηγές
Κρόκος αυγού, εντόσθια
Βιταμίνη C
Ρόλος
Yγιή ούλα και γρήγορη επούλωση
Πηγές
Πατάτες, λαχανικά, φρούτα, πιπεριές, πορτοκάλια, εσπεριδοειδή
Βιταμίνη D
Ρόλος
Γερά οστά και δόντια
Πηγές
Γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια.
Βιταμίνη Ε
Ρόλος
Σταθεροποίηση ακόρεστων λιπαρών στον οργανισμό
Πηγές
Δημητριακά, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια
Βιταμίνη Κ
Ρόλος
Πήξη αίματος
Πηγές
Δημητριακά και λαχανικά
Ο ρόλος του διαιτολόγου
Οι διαιτολόγοι αποτελούν μια από τις λίγες επαγγελματικές ομάδες των οποίων ο
Τίτλος εκφράζει την συνεχή και σοβαρή φροντίδα για την διατροφή τόσο των α-
Σθενών όσο και των υγιών ατόμων.
Κατά τα τελευταία χρόνια, η διαιτολόγια έχει εξελιχθεί ως επάγγελμα και ο διαιτολόγος χωρίς να ξεφεύγει από τον παραδοσιακό του χώρο (κλινική θεραπευτική), προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ποικιλία χώρων σχετικών με την υγεία.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την ανάγκη συνεχούς επανεξέτασης του ρόλου του
διαιτολόγου καθώς μεταβάλλονται οι σχετικές με την υγεία ανάγκες του πληθυσμού.
Οι διαιτολόγοι εξακολουθούν να παρέχουν μιας υψηλής ποιότητας κλινική υπηρεσία
αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή της υγείας παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες .
Ένας ρόλος κλειδί των διαιτολόγων είναι η εκπαίδευση των άλλων επαγγελμάτων
Υγείας και σε όλα τα θέματα, που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία.
Οι διαιτολόγοι πρέπει να διαθέτουν γνώσεις, ευελιξία, προθυμία και προσαρμογή
Έτσι ώστε να αυξάνουν τους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες και στο μέλλον.
Το επάγγελμα του διαιτολόγου έχει καταξιωθεί και αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη
και διαθέσιμη πηγή πείρας και συμβουλών πάνω σε θέματα διατροφής σε σχέση με
την υγεία.
Πως θα λύσω το πρόβλημα δυσκοιλιότητας
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί, άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα. Απορροφούνε νερό όταν βρίσκονται στο έντερο όπως το σφουγγάρι. Μαλακώνουν και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, παρακινώντας το έντερο σε μια κένωση μαλακή και ικανοποιητική.
Τέτοιες ίνες περιέχονται στο φλοιό φρούτων, όπως μήλο, ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο, φράουλες, στο ακτινίδιο και στα αποξηραμένα φρούτα όπως τα σύκα και δαμάσκηνα.
Τα όσπρια όπως φασόλια και φακές είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες .
Τα αμυλώδη λαχανικά, όπως αρακάς, καλαμπόκι, πατάτα βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του παχέως εντέρου όπως και τα λαχανικά μα σπόρους όπως μελιτζάνες και μπάμιες.
Το πιτυρούχο ή μαύρο ή από σίκαλη ψωμί και φρυγανιές το μαύρο ρύζι καθώς και τα δημητριακά πρωινού περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, διαφορετικά η απότομη αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία, γαστρικό ερεθισμό τυμπανισμό και ναυτία.
Η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών θα πρέπει να αποφεύγετε διότι αναστέλλει την απορρόφηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων και προκαλεί αφυδάτωση.
-Τα μικρά και συχνά γεύματα καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
- η πρόσληψη του νερού θα πρέπει να είναι 8-10 ποτήρια καθημερινά.
-το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο γιατί μαλακώνει τα κόπρανα διευκολύνοντας τις κενώσεις.
-η κινητική γυμναστική αυξάνει τις κενώσεις του εντέρου.
-το άγχος το στρες μειώνουν τα αποτελέσματα.