Χρήσιμες οδηγίες για ερασιτέχνες και επαγγελματίες
1) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Να γίνει καλό πλύσιμο του βαρελιού, με ειδικό απολυμαντικό. Φρόντισε για την απομάκρυνση τυχόν σάπιων σταφυλιών. Μην αφήνετε τα σταφύλια εκτεθειμένα στον ήλιο κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες.
2) ΠΡΟΣΕΧΕ να μην χρησιμοποιούνται, κατά την κατεργασία του μούστου, σιδερένια ή χάλκινα σκεύη, αλλά μόνο ανοξείδωτα ή πλαστικά.
3) Συνιστάται η προμήθεια μέρους των οινολογικών ουσιών, λίγες ημέρες πριν από τον τρύγο, ώστε να πέσουν στο βαρέλι μαζί με το μούστο.
4) Ε Ξ Ε Τ Α Σ Η: Αμέσως, με το πάτημα των σταφυλιών, φέρε μας δείγμα για ανάλυση. Η γρήγορη ανάλυση προλαμβάνει πολλά και βοηθάει σημαντικά. Άλλωστε, ο τέλειος και πλήρης εξοπλισμός του εργαστηρίου μας, που είναι οργανωμένο και για άλλου είδους χημικές αναλύσεις, όπως εδαφολογικές - νερού ύδρευσης και άρδευσης - λαδιού κ.λ.π., μας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε όλες τις αναλύσεις στο μούστο με απόλυτη ακρίβεια, ώστε τελικά, να προστίθενται και οι ακριβώς απαραίτητες ποσότητες των οινολογικών ουσιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, το εργαστήριο μας είναι το μοναδικό στο νομό Αρκαδίας, που μετράει με απόλυτη ακρίβεια το σίδηρο με ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ.
5) ΑΕΡΙΣΜΟΣ: Να γίνει καλός αερισμός του μούστου την 2η και 3η ημέρα, από την έναρξη της ζύμωσης, με τη μέθοδο της ανακύκλωσης " Τραβαντζάρισμα ". Με την ίδια μέθοδο " Τραβαντζάρισμα " γίνεται και το ανακάτεμα των οινολογικών ουσιών. Δηλαδή παίρνουμε μούστο από την κάνουλα με ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο και τον ρίχνουμε στο βαρέλι από πάνω.
6) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τη ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ζύμωσής του, γιατί αυτή καθορίζει το ποσό των αρωματικών εστέρων που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση. Η ευνοϊκότερη ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ζύμωσης για τα λευκά κρασιά και ροζέ κρασιά είναι 16° C με 20° C και για τα κόκκινα 25° C με 30° C .
Υπόψη ότι ο μούστος για παραγωγή λευκού κρασιού με γράδο 12, ζυμώνει στην ευνοϊκή θερμοκρασία των 20 C, σε 15 μέρες.
7) ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ: Σημαντικό σημείο στην επεξεργασία του κρασιού, είναι η γρήγορη απομάκρυνση του ζυμωμένου πια κρασιού από τη "λάσpη" με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης δυσάρεστων οσμών.
8) ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ: Όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση (βράσιμο), φέρτε μας δείγμα για ΔΩΡΕΑΝ επανεξέταση ώστε μετά να κλείσει το βαρέλι.